Droogloopmat

Droogloopmat

Droogloopmat

Een droogloopmat de term hoor je veel en helaas wordt de term ook maar al te vaak misbruikt. Wat is nu eigenlijk een droogloopmat. De term zegt het al een deurmat die droogloopt. Drooglopen wil zeggen dat natte voeten drooggelopen worden en de mat dus vocht / water kan opnemen. Kijken we nu naar de verschillende typen deurmatten en hun vezels dan zien we de volgende vezels:

Nylon
Polypropyleen
Kokos
Katoen
Microvezel

Nylon

is er in verschillende diktes, hoe dunne deze vezel des te meer water de mat kan opnemen c.q er aan de vezel blijft hangen. Echt grote hoeveelheden kan nylon niet opnemen en matten met nylon vezel verdienen dan ook niet de term droogloopmat

Polypropyleen

is een goedkopere vezel dan nylon met mindere eigenschappen. Voor de opname van water zie het verhaal van Nylon.

Kokos

een natuurlijke ruwe vezel die we vooral in kokosmatten zien. De functie van een kokosmat is vooral een goede borstelende werking. Kokos is echter niet geschikt voor de opname van water en kan dus niet als droogloopmat gebruikt worden

Katoen

we kennen het allemaal, onze handdoeken zijn er van gemaakt, we drogen ons er mee af en als natuurlijke vezel is katoen de ideale vezel voor de opname van vocht. Een mat met een katoenen pool is dan ook de ideale mat voor de opname van veel water en dit soort matten verdient de term droogloopmat dan ook echt.

Microvezel

is een ultra dunne vezel die we vooral kennen uit de keukendoekjes. Doordat de vezels zo extreem dun zijn is er veel oppervlak voor waterdruppels om zich aan de vezel te hechten. Let wel hechten wat water trekt niet in de vezel zoals bij katoen. Microvezels worden ook gebruikt in matten echter in beperkte mate. De reden is simpel, de vezels zijn zo dun dat indien ze voor 100% gebruikt zouden worden ze niet sterk genoeg zijn. Een andere reden is de hogere prijs van microvezels. Zelfs in de keukendoekjes zien we dat microvezels altijd gecombineerd worden met andere vezels die op hun beurt weer sterkte aan de microvezels geven. Ondanks dat het hier een kunstvezel betreft verdienen sommige matten met microvezels wel de term droogloopmat.

Kijk bij het kopen van een droogloopmat dus vooral waar de mat van gemaakt is.

 


Reageren is niet mogelijk.